Michelle Obama vjen në shqip me “Të bëhesh”

Shijaktv
Libri i shumëpritur i Michelle Obamës tashmë është shqipëruar. “Becoming”, apo “Të bëhesh” është një libër me shifra rekord shitjesh. Vetëm në Amerikë i ka kaluar të 10 milionët. Ish-Zonja e Parë e Shteteve të Bashkuara të Amerikës ka shumë për të rrëfyer. E nis këtë rrëfim që në dëshirat e thjeshta të fëmijërisë e deri në të sotmen. Me një jetë të mbushur me realizime, Michele Obama shquhet si një nga gratë ikona dhe sfiduese. Si e para grua afro-amerikane që u bë “Zonja e Parë” e SHBA-së ajo dha një kontribut të madh në krijimin e një Shtëpie të Bardhë mikëpritëse dhe gjithëpërfshirëse , si dhe vendosin të gjithë pushtetin e saj në shërbim të avokatisë së çështjeve të grave dhe vajzave në SHBA dhe kudo në botë. Në çdo moment ajo qëndroi përkrah bashkëshortit të saj teksa ai drejtonte Amerikën , edhe në momente të ngarkuara të tij, duke rritur dy vajza me këmbë në tokë. Në autobiografinë e saj, fton lexuesit të hyjnë në botën e saj duke përjetuar përvojat që e kanë formuar që nga fëmijëria e saj në pjesën jugore të Çikagos, në vitet kur punonte si drejtuese e lartë, në përpjekje për të

74 vjet Masakra e Tivarit

Shijaktv
Masakra e Tivarit, ndër tragjeditë më të rënda të kombit tonë, 74 vite më pas ka ende dritëhijet e saj, sa i përket përgjegjësve që e shkaktuan atë. Studiuesi dhe historiani Uran Butka vjen me një botim të ri, që përmban fakte historike nga arkivat jugosllave dhe ato shqiptare dhe që mbështesin tezën e kahershme të tij, se regjimi i Enver Hoxhës, është po aq përgjegjës për vrasjen e mijëra shqiptarëve në Tivar, sa ç’ishte regjimi i Titos. 24 marsi është një datë që u kujton shqiptarëve fitore, por edhe humbje të mëdha. Në këtë datë përkujtojmë sulmin e  NATO-s kundër makinerisë vrasëse të Millosheviçit, por kujtojmë edhe masakrën e Tivarit ku mijëra shqiptarë të Kosovës të rekrutuar nga ushtria nacionalçlirimtare e Jugosllavisë, u vranë në pabesi në qytetin shqiptar të Tivarit, në Mal të Zi.  Në 74-vjetorin e kësaj ngjarje që përbën ndër tragjeditë më të mëdha  në historinë e shqiptarëve, studiuesi  Uran Butka vjen me një botim të ri që tenton të hedhë më tepër dritë rreth përgjegjësve që e shkaktuan atë.  Libri “Masakra e Tivarit dhe përgjegjësia e shtetit shqiptar” i historianit Uran Butka, është një kontribut tjetër i rëndësishëm i tij në fushën e botimeve historike.

Biblioteka “Marin Barleti” mbledh fëmijët e spikatur “Miku i librit”

Shijaktv
Në bibliotekën “Marin Barleti” në Shkodër u zhvillua sot ceremonia e ndarjes së certifikatave për fëmijët më të spikatur “Miku i librit”. Biblioteka “Marin Barleti”, në ditën e sotme, mbylli siparin e aktiviteteve kulturore, me aktivitetin më domethënës të vitit, dorëzimin e certifikatave lexuesve më të mirë fëmijë. Lexuesve iu dhurua edhe nga një libër. Me këtë rast bashkia Shkodër dhe Biblioteka falënderoi jo vetëm prindërit, por edhe gjyshërit, mësuesit dhe edukatorët që i nxisin fëmijët të lexojnë.

Trashëgimia e ideve të Huntington: Nga ‘përplasja e qytetërimeve’ te kultura

Shijaktv
Francis Fukuyama Samuel Huntington nuk kishte të drejtë për ccdo gjë. Më shumë se kaq, madhështia e tij qëndron në aftësinë për të konceptualizuar ide të mëdha në një mori fushash të ndryshme. E para esse në radhën e serisë që shënon 25 vjetorin e publikimit të ‘Përplasja e Civilizimeve’ nga Samuel Huntington. Kontribues tjerë janë Daniel E. Burns dhe Seth Cropsey & Harry Halem. Pasiqë ‘Përplasja e Civilizimeve’ të Samuel Huntington është vënë përballë veprës time Fundi i Historisë në një numër të pafundëm të ligjëratave hyrëse të Marrëdhënieve ndërkombëtare në dy dekadat e fundit, më duhet t’ia nis duke shqyrtuar rezultatin që ne kemi përballë njëri-tjetrit. Për momentin duket sikur Huntington është duke triumfuar. Bota e sotme nuk është duke konverguar rreth qeverisjes liberale demokratike, si dukej se do ndodhte para më shumë se një gjenerate. Vala e tretë demokratizuese që Huntington e vëzhgonte vetë, përparoi në periudhën nga mesi i viteve ’70 gjer në mesin e viteve 2000, duke përfshirë 115 vende me zgjedhje të lira më 2008, nga 35 të tilla fillimisht. Por, që atëherë dhe në atë që Larry Diamond e ka quajtur ‘recesioni demokratik’, vala ka shkuar duke u kthyer prapa.[1] Jo vetëm që