Origjina e pandemisë, raporti: Covid-19 e ka gjenezën nga tregu në Wahan, përputhet me ADN-në e rakunëve

Të dhënat gjenetike të publikuara rishtazi të mbledhura nga një treg ushqimor i gjallë në Wuhan kanë lidhur Covid-19 me rakun, duke i shtuar peshë teorisë se kafshët e infektuara të shitura në vend filluan pandeminë e koronavirusit. Tamponat e mbledhura nga tezgat në tregun e ushqimeve të detit Huanan në dy muajt pas mbylljes së tij më 1 janar 2020, u gjetën më parë se përmbanin si Covid ashtu edhe ADN njerëzore.

Kur gjetjet u publikuan vitin e kaluar, studiuesit kinezë deklaruan se mostrat nuk përmbanin ADN të kafshëve. Ky përfundim tani është hedhur poshtë nga një ekip ndërkombëtar shkencëtarësh. Analiza e tyre e sekuencave të gjeneve të postuara nga ekipi kinez në bazën e të dhënave shkencore Gisaid zbuloi se disa nga mostrat pozitive ndaj Covid ishin të pasura me ADN nga rakun. Gjurmët e ADN-së që i përkisnin gjitarëve të tjerë, përfshirë civetat, ishin gjithashtu të pranishme në mostrat me Covid-pozitive.

Zbulimi nuk dëshmon se rakunët ose kafshët e tjera të infektuara me Covid shkaktuan pandeminë, por shkencëtarët që ia prezantuan punën një grupi ekspertësh në Organizatën Botërore të Shëndetësisë të martën besojnë se kjo e bën atë më të mundshme.

“Të dhënat tregojnë edhe më tej një origjinë tregu,” tha Prof Kristian Andersen, një biolog evolucionar në Scripps Research në La Jolla, Kaliforni, për revistën Science. Andersen mori pjesë në një takim të grupit këshillimor shkencor të OBSH-së për origjinën e patogjenëve të rinj dhe po punon për të dhënat.

%d bloggers like this: