Vizitoi sot Tiranën/ Kryeministri Rama po përdor mikun e tij Erdogan si presion ndaj BE

Ndërsa Kryeministri Rama ka pritur me ceremoni shtetërore mikun e tij të ngushtë Rexhep Taip Erdogan, mediat turke në raportimet e tyre bie theksohet prania e flamujve të shumtë në Tiranë dhe Laç për të pritur këtë të fundit.

Ndërkohë edhe në aeroport janë parë të rinj me flamuj. Por mediat turke po ashtu shkruajnë se përpara vizitës, Edi Rama ka folur për Financial Times, duke nënvizuar se Shqipëria mbetet e përkushtuar për integrimin në BE.

Megjithatë portali Foreign Brief shkruan se kjo vizitë do shërbejë që Rama t’i bëjë presion Bashkimit Europian që të bëjë hapa për integrimin.

“Gjatë vizitës së tij, Erdogan do t’i drejtohet parlamentit të Shqipërisë. Ai do të marrë pjesë gjithashtu në ceremoninë e përkushtimit të mbi 500 banesave me financim turk, të ndërtuara në bashkinë e Kurbinit. Kurbini u dëmtua rëndë nga tërmeti i vitit 2019.

Angazhimi diplomatik i Turqisë me Ballkanin Perëndimor i kombinuar me ndihmën ekonomike dhe humanitare është pjesë e strategjisë së saj më të madhe evropiane. Ankaraja i sheh lidhjet më të forta me rajonin si një mjet për të rritur ndikimin e saj në Evropë dhe për të forcuar dorën e saj në mosmarrëveshjet e vazhdueshme me BE-në, siç është fati i refugjatëve sirianë në Turqi dhe tensionet midis Turqisë dhe Greqisë në Mesdheun lindor.

Në planin afatshkurtër, prisni që vizita e Erdoganit të përmirësojë imazhin e Turqisë si një ndërmjetës i ndershëm, duke e larguar Shqipërinë nga ndikimi i BE-së. Në periudhën afatmesme dhe afatgjatë, parashikoni një reagim negativ të BE-së ndaj një pranie më të madhe turke në oborrin e saj. BE mund të përpiqet të përshpejtojë anëtarësimin e Shqipërisë në Union duke lehtësuar kërkesat e rrepta të korrupsionit dhe sundimit të ligjit. Ndërkohë, Turqia ka të ngjarë të rrisë aktivitetin e saj pasi të vendosë fuqimisht fuqinë e saj të butë në rajon – domethënë, duke kërkuar një rol më të drejtpërdrejtë ndërmjetësues kur të shfaqen krizat e ardhshme rajonale”, shkruan Foreign Brief.

%d bloggers like this: