Masakra e Reçakut/ Osmani për Vullinin: Propagandon, e pamundshme të ndryshohen faktet historike

Presidentja e Kosovës, Vjosa Osmani, deklaroi se mohimi nëpërmjet rehabilitimit të kriminelëve të luftës është krim i përsëritur. Duke reaguar ndaj deklaratave të ministrit të Brendshëm serb, Alleksandar Vullin, i cili më 10 dhjetor e quajti masakrën e Reçakut, “gënjeshtër”, ndërkaq vrasjen e civilëve shqiptarë, “falsifikim”, Osmani tha se Vullini me propagandë po përpiqet t’i ndryshojë faktet historike.

Pas një vizite në një lokacion afër Nishit, ku po bëhen xhirime të një seriali për ngjarjet në fshatin Reçak, Vullin tha se “pretendimi për masakrën është fyerje e madhe për mbarë njerëzimin”.

“Ish-zëdhënësi i gruas së kriminelit Millosheviq, me propagandë po përpiqet t`i ndryshojë faktet historike. E pamundshme dhe e paarritshme. Në Reçak ka ndodhur krim kundër njerëzimit. Ky fakt është i njohur dhe i dokumentuar botërisht. Tendencat e Vullinit shpërfaqin ambicien e Serbisë për ndryshimin e historisë, kjo përpjekje e kamotshme e këtij shteti në relacion me Kosovën”, deklaroi Osmani në një njoftim të publikuar nga Presidenca. Sipas Osmanit, e vërteta për Reçakun është me e fuqishme se çfarëdo propagande e Vullinit dhe bashkëmendimtarëve të tij. “Ata mund të bëjnë filma, por në Reçak e anekënd Kosovës ka ndodhur një realitet që ka shpërfaqur qëllimin e shtetit serb për shfarosjen e popullit shqiptar në Kosovë”, tha tutje Osmani.

Deklaratat e Vullinit i kanë dënuar edhe SHBA-ja dhe Bashkimi Evropian. Në reagimin e tyre thuhet se mizoritë në Reçak janë të dokumentuara. Forcat policore e ushtarake serbë në Kosovë, vranë më 15 janar 1999, 45 civilë shqiptarë, në mesin e të cilëve kishte gra e fëmijë. Kjo masakër paraqiti momentin kryesor në vendimin e NATO-s që të nisë intervenimin ajror ushtarak ndaj asokohe, Republikës Federale Serbe (SRJ), për shkak të luftës dhe shkeljes së të drejtave të njeriut në Kosovë.Rel

%d bloggers like this: