Kryeministri Kurti: Nuk do të lejojë bosnjëzimin e Kosovës edhe nëse nuk jam në pushtet

Kryeministri Kosovës Albin Kurti, përmes një interviste të dhënë për BBC, ka deklaruar se nuk do të lejojë bosnjëzimin e Kosovës pavarësisht se do të jetë në pushtet apo në opozitë.

“Duan ta përsëritin Bosnjën në Kosovë. Nuk do ta lejoj këtë, pavarësisht nëse jam në opozitë apo qeveri. Për këtë më votuan njerëzit, të parandaloj bosnjëzimin e Kosovës. Jam i bindur se me programin tonë, do të ndihmojmë serbët po aq sa shqiptarët. Nëse pyesni serbët në Kosovë se cilat janë shqetësimet e tyre kryesore, ata thonë punësimi dhe drejtësia. Beogradi dëshiron të ketë shtet brenda një shteti. Shtetin e Serbisë brenda Kosovës së pavarur.

Kur nuk u zbatua Asociacioni i Komunave me shumicë serbe në Kosovë, asnjë serb nuk protestoi kurrë. Në vitin 1991, më 26 prill, 14 komunat me shumicë serbe në Bosnje u bashkuan me asociacionin e tyre, më 9 janar 1992 shpallën pavarësinë, më 28 shkurt 1992 morën kushtetutën e tyre dhe më në fund 14 dhjetor 1995 në Dejton (qytet në Ohio të SHBA), morën njohjen ndërkombëtare e tyre. Ata duan ta përsërisin Bosnjën në Kosovë. Dhe nuk do ta lejoj këtë”, tha Kurti

Më tej gjatë intervistës së tij, kryeministri kosovar deklaroi se qeveria e tij nuk e ka prioritet të parë dialogun me Serbinë. Megjithatë theksoi se kjo çështje nuk do duhej të neglizhohej.

Sipas tij, qeveria aktualisht po fokusohet në zhvillimin ekonomik të vendit, në sundimin e ligjit kundër korrupsionit dhe gjithashtu me pandeminë e koronavirusit, ndërsa dialogu me Serbinë renditet si prioritet në vendin e katërt, sipas agjendës së tij.

“Ne fituam zgjedhjet e 14 shkurtit me një fitore të favorshme me prioritet për pune. Nuk dua të neglizhoj normalizimin e marrëdhënieve me Serbinë, por zhvillimi ekonomik në një anë dhe sundimi i ligjit në anën tjetër, gjithashtu dhe pandemia, do të thotë se dialogu me Serbinë është në vendin e katërt në agjendën tonë të shtet-ndërtimit demokratik për republikën tonë të pavarur”, ka thënë Kurti.

%d bloggers like this: