Braktisja e vendit/ Përgjatë vitit pandemik 2020, 37.592 shtetas shqiptarë morën leje qëndrimi në vendet e BE

Edhe pse një vit me bllokime të pazakonta lëvizjesh ndështetërore për shak të pandemisë, gjatë 2020,  37.592 shtetas shqiptarë morën lejeqëndrimi në një nga vendet e Bashkimit Europian. Të dhënat konfirmohen nga instituti europian i statistikave, eurostat, sipas të cilit 52% e lejeve u dhanë për arsye familjare, 16% për punë, 3% për edukim dhe më pas renditen arsye të tjera, pa u specifikuar.

Në krahasim me një vit më parë, numri i lejeve të qëndrimit të dhëna për shtetasit shqiptarë ka rënë me 38%, e ndikuar nga situata e krijuar nga pandemia. Sipas Eurostat, në vitin 2020, Bashkimi Europain dha rreth 2.2 milion leje të qëndrimit për qytetarët jo-BE. Numri u ul me 24% në krahasim me vitin 2019, rënia e parë e parë në trendin rritës të vërejtur midis 2013 dhe 2020. Rënia erdhi kryesisht për shkak të pandemisëdhe kufizimeve të lidhura me udhëtimin dhe reduktimi i aktivitetit të administratës, i vendosur nga autoritetet kombëtare.

Punësimi ishte arsyeja kryesore pse njerëzit morën një leje qëndrimi në BE në vitin 2020, duke përbërë 40% të të gjitha lejeve të qëndrimit. Në vitin 2020, Polonia lëshoi ​​më shumë se një të katërtën e të gjitha lejeve të qëndrimit për herë të parë të dhëna në BE për qytetarët jo -BE (598 000, e ndjekur nga Gjermania 313 000, dhe Spanja 312 000 leje qëndrimi. Franca dha më shumë leje të lidhura me arsimin (72.700 të tilla. Vendet e BE -së me numrin më të madh të lejeve të dhëna për arsye familjare në vitin 2020 ishin Gjermania, Spanja dhe Franca.  (80 200, ose 4%). Gjermania ishte gjithashtu vendi i parë në BE që dha leje qëndrimi për arsye të tjera, me 153 000 leje (7%) të lëshuara në vitin 2020.

 

%d bloggers like this: