BE sanksionon Turqinë për shpimin e brigjeve të Qipros

Bashkimi Europian sanksionon Ankaranë për shpimet në Brigjet e Qipros. Ministrat e Jashtëm të unionit pas takimit në Bruksel vendosen zvogëlimin e ndihmës financiare ndaj Turqisë dhe ndalimin e bisedimeve të nivelit të lartë mes palëve.   Bashkimi Evropian do të zvogëlojë ndihmën e saj financiare ndaj Turqisë dhe do të ndalojë bisedimet e nivelit të lartë me vendin, si pjesë e një sërë sanksionesh mbi shpimet e naftës dhe gazit në brigjet e Qipros. Ministrat e jashtëm të BE që u takuan në Bruksel të hënën vendosën të ulin ndihmën e para-pranimit për Turqinë për 2020 me 145.8 milionë euro. Ata gjithashtu pezulluan negociatat mbi një marrëveshje të aviacionit dhe ndaluan bisedimet dypalëshe të nivelit të lartë midis dy vendeve.

Së fundi, ata e ftuan Bankën Europiane të Investimeve – institucionin huadhënës jo-fitimprurës të BE-së – të rishikojë aktivitetet e saj të huadhënies në Turqi, të cilat arritën në 358.8 milionë euro vitin e kaluar. Këshilli edhe një herë i bëri thirrje Turqisë të përmbahet nga aktivitetet e shpimit jashtë brigjeve të Qipros dhe në vend të saj, “të veprojë në frymën e fqinjësisë së mirë dhe të respektojë sovranitetin dhe të drejtat sovrane të Qipros në përputhje me të drejtën ndërkombëtare”.

Ajo tha gjithashtu se “mbetet e kapur nga çështja” dhe se diplomati i lartë i bllokut dhe Komisioni i BE-së “do të vazhdojnë të punojnë në opsionet për masa të synuara”.Turqia dërgoi një anije të parë të shpimit në brigjet e Qipros dy muaj më parë. Republika e Qipros ligjërisht ka sovranitet mbi të gjithë ishullin, por ajo është de facto e ndarë me Republikën Turke të vetë-deklaruar të Qipros Veriore që nga pushtimi turk i vitit 1974.

BE dënoi masën si “të paligjshme”, por Ankaraja thotë se eksplorimi është i ligjshëm, sepse është në ujërat territoriale të asaj që quhet Qipro Veriore. Turqia është i vetmi vend që e njeh territorin si tensione të ndezura dhe duke dërguar një anije të dytë të shpimit, e cila mbërriti në zonë javën e kaluar. Në një deklaratë të lëshuar të martën, ministrat e jashtëm të Turqisë thanë se sanksionet e BE “nuk do të ndikojnë në asnjë mënyrë mbi vendosmërinë e Turqisë për të vazhduar aktivitetet e saj të hidrokarbureve në Mesdheun Lindor”.

“Këto përfundime tregojnë se paragjykimet dhe paragjykimet e BE-së janë në lidhje me Qipron, pasi nuk bëjnë asnjë referencë ndaj qipriotëve turq, të cilët kanë të drejta të barabarta mbi burimet natyrore të ishullit, në total mosrespektimin e ekzistencës së tyre në Qipro”, shtoi ajo.

Lini Nje Koment