“Daily Mail”: Hasi periferi e Londrës, çdo familje një anëtar në Britani

Rrethuar nga malet me borë, Kruma është periferia më e vështirë e Londrës. Por pavarësisht se janë 1.600 milje larg kryeqytetit britanik, vendasit në fshatin shqiptar mendojnë se janë pjesë e Londrës.

Zyrtarët thonë se pothuajse çdo familje ka të paktën një anëtar në Britani dhe zakonisht së paku një tjetër shpreson të arrijë atje.

Fëmijët kanë shkuar në Britani në mënyrë të paligjshme me kontrabandistët e njerëzve, zakonisht me ndihmën e prindërve të tyre.

Me pak punë në komunitetin e shqiptarëve të veriut, të rinjtë kalojnë ditë në “Bar Kafe London” të fshatit duke diskutuar se si mund të marrin emrat e saj.

“Nuk mund ta përballojmë, nuk ka asgjë për ne këtu. Asgjë. ”

I riu jeton me prindërit kujdestarë në jug-perëndim të Londrës dhe merr shkollimin e financuar nga shteti ndërsa ai stërvitet për t’u bërë hidraulik.

Vitin e ardhshëm, një seancë emigrimi do të vendosë nëse do të japë leje të pacaktuar për të qëndruar.

Nëse rasti i tij refuzohet, siç janë shumica, ai është zotuar të qëndrojë në mënyrë të paligjshme në Britani.

Familja e tij e di se ai rrezikon të tërhiqet në bandat shqiptare në Britani të Madhe që përdorin fëmijët që kanë shkuar nëntokë si punë rob në larje makinash ose si transportues droge ose tregëtare.

Liman Morina dëgjohet me shaka duke thënë: “Shqipëria është vetëm një lagje e Londrës”.

‘’Edhe një person në një punë shumë të paguar këtu fiton më pak se një person me pagesë të ulët në Londër”.

Zyrtarët e arsimit në krahinën lokale të Kukësit pretendojnë se 834 adoleshentë braktisën shkollën ndërmjet 2013 dhe 2016 dhe me shumë mundime u përpoqën të shkonin në Mbretërinë e Bashkuar.

Sabah Lleshi, 16 vjeç, tha se 15 nga miqtë e tij janë në Britani – dhe ai ka në plan të provojë muajin e ardhshëm. Ai shtoi: “Ka më shumë shpresë në Angli. Prindërit e mi nuk duan që unë të shkoj, por unë jam i vendosur. “Punonjësi i tregut, Sahit Cahani, 46 vjeç, i pagoi trafikantët 12,000 paund për të marrë djalin e tij në Mançester, ku ai fiton 30 dollarë në ditë duke larë makina.

Ai tha: “Ai u largua kur ishte 18 vjeç dhe shkoi në Calais për t’u përpjekur për të marrë në anën e pasme të kamionëve. Ai jetoi në kushte të tmerrshme. Në fund kam rënë dakord për të marrë para për një kontrabandist të njerëzve. Duke e parë atë të shkojë e ka thithur jetën nga unë. ‘

Një zyrtar i këshillit përshkruan se si ai pagoi 14,000 paund për të kontrabanduar dy djemtë e tij, atëherë 15 dhe 16 vjeç, në Mbretërinë e Bashkuar tre vjet më parë.

/Daily Mail/

%d bloggers like this: