Studimi, në ADN-në e njeriut duken shenjat e varfërisë

Varfëria lë gjurmë në ADN, duke modifikuar më shumë se 1500 gjene, barabartë me 10% të tyre, thotë zbulimi i udhëhequr nga Northëestern University dhe i publikuar në American Journal of Physical Anthropology.

Studimet treguan se si niveli social-ekonomik ndikon ndjeshëm në shëndetin dhe fillimin e shumë sëmundjeve. Gjenet e përfshira rregullojnë përgjigjen imune dhe zhvillimin e sistemit nervor.

Grupi i kërkuesve, i udhëhequr nga Thomas McDade, ishin shumë të habitur që gjetën kaq shumë rajone të ADN-së, rregullimi i të cilave është i lidhur me nivelin social-ekonomik.

‘Zbulimi ka gjetur një mekanizëm, përmes të cilit varfëria ka një ndikim të qëndrueshëm në një gamë të gjerë të sistemeve dhe proceseve fiziologjike, në veçanti, varfëria ndikon në shtimin e molekulave specifike në gjenome, të cilat kanë funksionin e rregullimit të shprehjes së gjeneve në një proces të quajtur methylation DNA’, thotë McDade.

Studime të mëtejshme do të duhen për të kuptuar të gjitha pasojat që ka gjendja social-ekonomike për shëndetin, por shumë nga gjenet e zbuluara janë përfshirë në reagimin imun ndaj infeksioneve, zhvillimit skeletor dhe zhvillimit të sistemit nervor.

%d bloggers like this: